Historisch perspectief in de Vesting van Naarden

Het laatste gaatje in de vesting van Naarden wordt gevuld.

Opvallen mag, zonder te storen
Als eerste hebben we onderzoek gedaan naar wat moet je doen om goede nieuwbouw te maken in een historische vesting. Daaruit kwam naar voren dat je het gevoel moet hebben ‘dat het er altijd al heeft gestaan’. Het mag opvallen, maar niet storen. Krijg je dan geen ‘foute’, historiserende bouw? Dat krijg je als je de verhoudingen vergeet en oud lijkende materialen gebruikt met een mindere kwaliteit. En als je ‘het gevoel’ vergeet.

Traditionele gevelsteen
Bij het project in de Vesting van Naarden heeft ontwikkelaar Joost van de Weg samen met de architect Henri Leloup twee herenhuizen ontwikkeld. Met hoge plafonds op de begane grond, waardoor ook aan de gevelverhouding recht wordt gedaan. De steen is nieuw, maar heeft een oude maat en is gefabriceerd volgens zeer oude, ambachtelijke tradities. Door de gevelafwisseling tussen stuc- en metselwerk is soms niet helemaal duidelijk meer wat ‘oud’ is en wat ‘nieuw’.

De eerste steenlegging is gedaan door wethouder de heer Van den Maagdenberg en werd uitbundig gevierd. Het geheel is in 2006 succesvol opgeleverd en de bewoners hebben aangegeven zeer tevreden te zijn met hun prachtige herenhuis.

Location
Pastoorstraat 10, Naarden
Project type
Herontwikkeling woningbouw
Leloup Architecten
Engineer
Berkhout Tros
Contractor
Aannemingsbedrijf Kuin B.V.
Year
2006

"Door het tweede pand in baksteen uit te voeren wordt de schaal verkleind en meer individualiteit ingebracht."

— Henri Leloup, Leloup Architecten B.V.