De komende decennia gaan wereldwijd steeds meer mensen in stedelijke gebieden wonen. Steden veranderen daardoor, ook Amsterdam.
De leefbare stad
De afgelopen jaren is in Amsterdam het leven aangenamer geworden. Minder junks, je kunt met een kinderwagen makkelijk in de tram en er zijn meer parkeerkelders, waardoor er op straat meer ruimte is om je fiets neer te zetten. Door de compacte opzet kunnen kwaliteitswinkels overleven en is er op elke hoek wel een wifi-koffiecafé te vinden. Allemaal positieve ontwikkelingen.
Korter en flexibeler wonen
Een andere ontwikkeling is dat mensen steeds korter ergens verblijven. Men wordt steeds meer een wereldburger. Daardoor is huren meer geaccepteerd. Door deze trend is er een toenemende vraag naar kortere en flexibelere huurcontracten, short stay, en hotelkamers.
Anonimiteit neemt toe
Doordat mensen minder lang verblijven op één plek is er ook minder binding met een buurt. De betrokkenheid bij een buurt neemt af, bewoners leven anoniemer. Een ontwikkeling die naar ons idee minder positief is. Wij stellen ons de vraag wat we hieraan kunnen doen. BuildingForLife vindt dat mensen elkaar wel moeten kunnen ontmoeten in een gebouw. Dat is soms tegenstrijdig met de brandweereisen om alles juist van elkaar af te sluiten in verband met brandoverslag. Wij blijven zoeken naar oplossingen.