Sociale Duurzaamheid & Veiligheid

Sociale duurzaamheid wordt vaak geassocieerd met het betrekken van bewoners bij duurzaamheidsinitiatieven. Wij zijn van mening dat sociale duurzaamheid meer moet worden gezocht in de essentie.

Door je bewust te zijn van de essentie en dit bewustzijn te onderhouden kun je sociaal duurzaam ontwerpen en ontwikkelen in de praktijk.

Harmonie en eigenaarschap

Een van de essentiële uitgangspunten is dat we in een opgave de gemeenschap centraal stellen. Mensen hechten steeds meer belang aan groepsindentiteit en eigen zeggenschap bij het bepalen van hun woonomgeving. Als hieraan is voldaan, willen ze in hun buurt blijven wonen. Je ziet dat aan de voorkant, maar ook steeds meer aan de achterkant.

Een ander belangrijke uitgangspunt is dat individuen in een groep allemaal verschillende wensen hebben.  De ene bewoner wil een tuin om lekker in de ochtendzon te zitten, een andere is misschien wars van tuinieren en vooral gesteld op privacy. Tegelijkertijd moet er op de locatie voldoende groen aanwezig zijn om bij te dragen aan de ecologie in de stad. Harmonie in een groep ontstaat door al deze wensen en eisen af te wegen en ze op elkaar af te stemmen. Zo ontstaat de basis van duurzaamheid tussen mensen in een gemeenschappelijk ontwikkelde en beheerde omgeving.

Praktische vertaling

De kennis moet vertaald worden in het gehele proces, van programma van eisen tot het leggen van de laatste baksteen. Deze investering moet niet alleen een kortdurend rendement hebben, maar duurzame resultaten en effecten opleveren. Een resultaat dat zichzelf in stand houdt. Met een buurtbarbecue alleen kom je er niet.  Het gaat om een product dat mee kan groeien met veranderende wensen en behoeften in de gemeenschap. Geen vis dus, maar een hengel.

Dat betekent slimmer nadenken over welke investeringen je doet en hoe je die doet. Wij voelen ons als ontwikkelaar extra verantwoordelijk de hengel goed vorm te geven door de wensen van de gemeenschap te inventariseren en te vertalen. Extra verantwoordelijk omdat wij vaak zelf de partijen mogen selecteren, waardoor onze invloed groot is.

Op pad

BuildingForLife wil continue blijven leren vanuit de praktijk. Dit doen we door projecten te bezoeken en contact te zoeken met de gemeenschappen, bijvoorbeeld bewoners en ondernemers van een bepaald gebied. Elk half jaar gaan wij met vertegenwoordigers uit zo’n gemeenschap op pad om een selectie van projecten te bekijken. Dit doen we samen met onze adviseur sociaal duurzaam ontwikkelen Tobias Woldendorp van Woldendorp Wildervank. We beoordelen bewust de goede en slechte keuzes, en steken veel van de deelnemers op.

"Hoe dan ook je moet elkaar ontmoeten, maar dat betekent nog niet dat sociale huur en koopwoningen in een en hetzelfde bouwblok moeten!"

— Tobias Woldendorp, Woldendorp Wildervank

"Halfjaarlijks schouwen houdt je scherp"

— Joost van de Weg