Actueel

BuildingForLife wint tender Centrumeiland!

Centrumeiland IJburg krijgt een duurzaam en circulair entreegebouw. BuildingForLife wint de selectieprocedure voor 60 huurwoningen.

PERSBERICHT

Het entreegebouw op Centrumeiland IJburg krijgt een duurzaam en circulair gebouw. Op maandag 6 augustus 2018 is de bouw definitief gegund aan ontwikkelaar BuildingForLife samen met Cascada, RAU en SeARCH Architecten, DS landschapsarchitecten, DGMR en WoldendorpWildervank | Veilig Ontwerp Ruimte & Infra.
Centrumeiland is een van de duurzaamste ontwikkelingslocaties van de stad, mede door het WKO-systeem. Daarmee worden de huizen op het hele eiland voorzien van warmte en koude uit de bodem.

Dit plan gaat nog een stap verder, het gebouw wordt ook volledig circulair ontwikkelt. Bij de bouw worden o.a. hergebruikte en gerecyclede materialen gebruikt met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen. Ook wordt er ontworpen met aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Zo komt er een vleermuizenhotel op het dak en in de gevel nestplekken voor gierzwaluwen.

Wethouder Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid, Marieke Van Doorninck: ‘Ruim 60% van de gebouwen en wegen zijn verantwoordelijk voor het totale materiaalgebruik op aarde. Het is dus noodzakelijk dat we onze woningen op een duurzame en circulaire manier tot stand laten komen om bewust met onze grondstoffen om te gaan. De grond is uitgegeven via de Roadmap Circulaire Gronduitgifte. Hiermee kunnen we als opdrachtgever het circulair bouwen borgen.
Daarnaast worden  alle materialen via MADASTER gedocumenteerd, geregistreerd en gearchiveerd.’

Programma
Het entreegebouw zit aan de zuidkant van het eiland en krijgt een oppervlak van ongeveer 7.500 m2 voor woningen, parkeren en voorzieningen zoals gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding, workshopruimtes en een pakketten-ophaalpunt. Het architectonisch ontwerp van het gebouw krijgt door het gebruik van natuurlijke duurzame materialen een 21e-eeuwse stedelijke, stoere uitstraling. 50% van de woningen richt zich op de middeldure huursector.

Joost van de Weg, directeur BuildingForLife: ‘Vol enthousiasme gaan we aan de slag om een gebouw van 60 woningen als herkenbare entree van IJburg op het nieuwe Centrumeiland te realiseren. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door architectenbureau RAU en SeARCH. Met deze architectonisch hoogwaardige ontwikkeling realiseren we een van de meest duurzame en circulaire gebouwen in Nederland. Ook in de beheerfase bouwt Stichting CRCL verder aan het circulaire gebouw, zodat we optimaal rekening kunnen houden met de kwetsbaarheid van onze leefomgeving.’

Centrumeiland
Centrumeiland ligt aan de oostkant van de stad in het IJmeer en is het vijfde eiland van IJburg. De komende jaren wordt op dit eiland een duurzame woonwijk ontwikkeld met ongeveer 1.500, overwegend, zelfbouw-woningen. De volledige ontwikkeling van het eiland is volgens planning in 2025 gereed.

Voor nadere informatie: Joost van de Weg | joost@bforl.nl | 0629590208

Copyright artist impressions: Proloog.tv (voorheen studio 3D Prins)