Actueel

Kavel E wordt een gebouw met twee gezichten

Het podiumgebied in de Westlandgrachtbuurt in Amsterdam Nieuw-West krijgt er een iconisch gebouw bij. Het optierecht voor Kavel E is definitief gegund aan ontwikkelaar BuildingForLife.

Het Podium ligt in het vernieuwingsgebied Lelylaan en gaat uit van een mix van wonen, kleinschalige bedrijfsruimten en voorzieningen. Op het autoloze Schielandplein staat ontmoeting centraal voor omwonenden, werkenden en bezoekers.

BuildingForLife ontwikkelt 85 koopwoningen op Kavel E in Podium Lelylaan.
Het winnende plan “Tikkertje Trap” zet in op het behoud van gezinnen in de stad. Het gevarieerde woningaanbod met kleine en grote woningen en veelal op het zuiden gelegen buitenruimtes dragen bij aan het aanbod in de buurt. Bewegen en Ontmoeten vormen centrale thema’s, waarbij de bewoner uitgenodigd wordt de trap te nemen.

Het gebouw ademt met zijn brede en hoge hallen, corridors, glaspartijen, trappen en transparante hoge plint op veel manieren licht, lucht en ruimte.

Uniek zijn de gemeenschappelijke ruimtes voor de toekomstige bewoners. Er is een eigen werk- en huiskamer en daarnaast is er ook een gemeenschappelijke groene daktuin.

Afbeelding: impressie schetsfase. Copyright: WAX

Programma
Het gebouw bevindt zich tussen het recentelijke opgeleverde Westbeat en het oude schoolgebouw van het Calvijncollege. Het plan bestaat uit ca. 13.000m2 BVO voor woningen, parkeren en voorzieningen zoals een kinderdagverblijf en horeca aan het plein. Het woningprogramma is volledig gericht op vrije sector koopwoningen.

Het gebouw kent twee gezichten: het noordelijke deel ligt aan de Cornelis Lelylaan zijde en krijgt een stoere stedelijke uitstraling die past bij de visie van een stadsboulevard. De zachtere zuidzijde is gericht op het Schielandplein.

Joost van de Weg, directeur BuildingForLife:  Met het plan bieden we een geborgen leefomgeving in een  gebouw waarin het vanzelfsprekend is dat je elkaar ontmoet en als het nodig is elkaar helpt.

De ontwikkelaars van het winnende plan zijn BuildingForLife en Prosperity. De overige adviseurs uit het winnende team zijn FARO architecten, Van Bergen Architectura, Bureau Rowin Petersma, blau | stedenbouw en landschap, WoldendorpWildervank, Dijk&Co, CO3, Studio Wessels Boer en T&t Energie.

Voor de verdere ontwikkeling zijn de volgende partijen toegevoegd aan het team: Heutink Groep, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Techniplan, Burobouwfysica en IGG bouweconomie.

Podium gebied
Net buiten de Ring aan de Lelylaan ontwikkelt de Gemeente Amsterdam een levendige buurt, op fietsafstand van het Vondelpark en de Sloterplas. Een inspirerende plek voor wonen, ondernemen, ontmoeten en ontspannen.