Juf Nienke

Centrumeiland IJburg krijgt duurzaam en circulair entreegebouw: Juf Nienke.

Het entreegebouw op Centrumeiland IJburg krijgt een duurzaam en circulair gebouw.
Centrumeiland is een van de duurzaamste ontwikkelingslocaties van de stad, mede door het WKO-systeem. Daarmee worden de huizen op het hele eiland voorzien van warmte en koude uit de bodem.

Dit plan gaat nog een stap verder, het gebouw wordt ook volledig circulair ontwikkelt. Bij de bouw worden o.a. hergebruikte en gerecyclede materialen gebruikt met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen. Ook wordt er ontworpen met aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Zo komt er een vleermuizenhotel op het dak en in de gevel nestplekken voor gierzwaluwen.

Programma
Het entreegebouw zit aan de zuidkant van het eiland en krijgt een oppervlak van ongeveer 7.500 m2 voor woningen, parkeren en voorzieningen zoals gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding, workshopruimtes en een pakketten-ophaalpunt. Het architectonisch ontwerp van het gebouw krijgt door het gebruik van natuurlijke duurzame materialen een 21e-eeuwse stedelijke, stoere uitstraling. 50% van de woningen richt zich op de middeldure huursector.

Centrumeiland
Centrumeiland ligt aan de oostkant van de stad in het IJmeer en is het vijfde eiland van IJburg. De komende jaren wordt op dit eiland een duurzame woonwijk ontwikkeld met ongeveer 1.500, overwegend, zelfbouw-woningen. De volledige ontwikkeling van het eiland is volgens planning in 2025 gereed.

Realisatie
Afgelopen jaren is dit plan door BuildingForLife en Cascada met het team uitgewerkt om te kunnen overdragen aan een belegger en een aannemer die geschikt zijn voor dit plan. Voor BuildingForLife is het van groot belang dat de kernwaarden van het plan woorden gerealiseerd, zoals betaalbare huisvesting van leraren op IJburg.
BuildingForLife is met Dokvast en PPO/Barli tot overeenstemming gekomen. Zij zullen het plan realiseren en exploiteren. Dokvast en PPO/Barli zijn partijen die doen waar ze voor staan, uitermate gedreven om kwaliteit te maken, een sterke visie hebben op een duurzame leefomgeving en dat bewezen hebben te kunnen realiseren. BuildingForLife heeft er 100% vertrouwen in dat Juf Nienke bij hen in goede handen is.

Copyright artist impressions: Proloog.tv (voorheen studio 3D Prins)

Locatie
Centrumeiland IJburg Kavel 14-01
Type project
Woningbouw
Programma
60 huurwoningen, commerciële plint
Architect
RAU
Architect
SeARCH
Adviseur
DGMR
Adviseur
DS landschapsarchitecten
Adviseur
WoldendorpWildervank | Veilig Ontwerp Ruimte & Infra.
Adviseur
estudio PLEK
Ontwikkelaar
BuildingForLife
Ontwikkelaar / Fiscaal advies
Cascada
Belegger / Ontwikkelaar
Dokvast
Belegger / Ontwikkelaar
Stegron Vastgoed
Aannemer
Barli